Putin vymenoval Andreja Belousova za svojho hlavného poradcu

25.06.2013 Celý región

Moskva 24. júna (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin vymenoval dnes za svojho hlavného ekonomického poradcu Andreja Belousova, ktorého pokladajú v Moskve za advokáta zachovania veľkej úlohy štátu v hospodárstve. Informuje Reuters.

Belousova ako ministra hospodárstva kritizovali stúpenci ruskej liberálnej ekonomickej politiky za to, že vyzýval, aby štát určoval hlavnú úrokovú sadzbu centrálnej banky, ktorá by nebrzdila prílev potrebných úverov podnikateľskej sfére.

Belousova na ministerstve hospodárstva nahradí Alexej Uľjukajev a jeho funkciu guvernéra centrálnej banky prebrala dnes Elvira Nabiullinová, ktorá pôsobila rok ako "hlavná ekonómka" Kremľa. Personálne zmeny, ktoré urobil prezident Putin, sa pokladajú za súčasť úsilia vedenia krajiny, ktoré chce obnoviť vzostup jej hospodárstva v čase, keď inflácia zostáva trvalo vysoká.

Prezident Putin podľa internetového servera Hlas Ruska na XVII. Medzinárodnom ekonomickom fóre, ktoré sa konalo koncom minulého týždňa v Petrohrade, okrem iného povedal, že vedenie krajiny chce prispieť k pozdvihnutiu ruskej ekonomiky aj amnestiou hospodárskych trestných činov, realizáciou veľkorysých dopravných projektov a obmedzením rastu taríf. K dosiahnutiu stabilného rastu sú však potrebné aj nevyhnutné investície, inovácie a zvýšenie produktivity práce.
 

Vyberte región